برجام، خروج امریکا، دلدادگی دولت و جنگ آینده
▪️تنها چند روز دیگر تا موعد تصمیمگیری رئیسجمهور امریکا در مورد برجام و تمدید تعهدات این کشور در مورد این معاهده بینالمللی زمان فاصله است، موعدی که میتواند همه امور را به سمت و سوی دیگری ببرد و تصمیم غیراصولی هر یک از طرفین میتواند آینده را به سمت تاریکی مطلق پیش ببرد. این روزها پالسهای مختلفی از همه طرفها صادر میشود، اروپاییها در حالی که میگویند برجام، پابرجا خواهد بود اما تاکید دارند که باید به آن الحاقیه زد، موضوعی که طرف چینی و روسی چندان اعتباری برای آن قائل نیستند با این حال در واشنگتن پرچمها در مسیر بادهای ویرانگری که از تلآویو و ریاض میوزد، برافراشته شده و مستاجر کاخ سفید در تلاش است تا با کمترین هزینه، بیشترین امتیاز را بگیرد. او تهدید به خروج از این معاهده کرده و انتظار دارد برای خارج نشدنش، هدیهای دریافت کند و امتیازی که میخواهد کمتر از برچیدن نظام دفاعی قدرتمند ایران که مبتنی بر موشکهای دوربرد و خارج کردن تهران از همه منطقه آسیای غربی، نخواهد بود.
▪️از اینرو است که اوضاع بهشدت بغرنج شده است و هر روز ندایی عجیب از سمت شرق و غرب به گوش میرسد. در تهران اما تصمیم انگار به شکلی دیگر گرفته شده است و حسن روحانی بر خلاف دیگر دولتیها به صراحت از موضوع بسیار مهمی پرده برداشته و بهنظر میرسد که با اروپا به یک توافق ابتدایی رسیدهاند، برجام بدون امریکا و البته بدون هیچ الحاقیهای! این اگر صحت داشته باشد، یعنی آنکه ایران به خارج شدن امریکا رضایت داده و اروپاییها هم با علم به این مساله و اینکه دیگر نیازی به رایزنی با امریکا برای اصلاح برجام ندارند، شاید خوشحال باشند. رضایت به خروج امریکا از برجام در حالی روز گذشته از طرف حسن روحانی اعلام شد که در سمت دیگر سخنگوی وزارت امورخارجه که مواضع دیپلماتیک کشور را به صورت رسمی اعلام میکند، تاکید دارد که اگر امریکا از برجام خارج شود، «تصمیمات غیرقابل باوری» گرفته خواهد شد که این موضوع دقیقا در نقطه مقابل سخنان حسن روحانی قرار دارد.
▪️هر چه هست، بهنظر میرسد که دولت تمایل شدیدی نسبت به بقای برجام دارد، این بقا بدون حضور امریکا یعنی هیچ. حسن روحانی از همان هفتههای اول تاکید داشت که ما برای انجام هر توافقی باید با امریکا صحبت کنیم (باید کدخدای آنها، منظور اروپایِیها بود، را دید) چرا که اروپاییها هیچ کاره بوده و صرفا واسطهای بیش نیستند. با این حال، بهنظر میرسد که در شرایط فعلی آنچه در حال روی دادن است بر خلاف همه حرفهای آقای روحانی باشد. اگر قرار بر خروج امریکا است، که اروپاییها و حتی چینیها و روسها هیچ اختیاری از خودشان ندارند، اگر هم قرار بر این است که اروپاییها بمانند به این شرط که موضوع موشکی و خروج ایران از سوریه و منطقه مطرح نشود که این هم خیال باطلی است و همان کدخدا برای اروپاییها تصمیم میگیرد.
▪️به نظر نگارنده، باوجود آنکه تخصص چندانی در این حوزه ندارم اما با رصد شرایط، بهنظر میرسد که ایران در رابطه با خروج امریکا از برجام و رفتار اروپاییها سکوت خواهد کرد، بعید میدانم که دولت بخواهد پس از خروج امریکای ترامپ از این معاهده بینالمللی از آن خارج شود، کما اینکه صرفا روحانی یک پیام را به طرفهای اروپایی داد که ما دوست داریم با شما تجارت داشته باشیم، اما وقتی همه چیز توسط امریکا تحریم باشد و بانکهای ما نتوانند مبادله پولی داشته باشند و حتی تجار خردهپای ایرانی نتوانند حتی 200هزار دلار پول وارد کشور کنند، هیچ ارزشی ندارد. هر چه شرایط به جلو میرود، بهگونهای بر پیچیدگی مسائل افزوده میشود. حتی سفر ظریف به امریکا و دیدار او با مقامات فعلی، سابق و تاثیرگذار امریکایی نیز نمیتواند دوای این بحران باشد.
▪️منتظر میمانیم تا نتیجه انتخابات عراق هم مشخص شود و بعد شاید پاسخهای ایران به رژیم صهیونیستی پس از خروج ترامپ از برجام باشیم. تنها راهی که میتواند مانع از شلیکهای تلافیجویانه ایران به سمت فلسطین اشغالی شود، خارج نشدن ترامپ از برجام است و این همان مسالهای است که در تلآویو هم به خوبی از آن آگاه هستند، با این حال نتانیاهو جنگ را بر حفظ برجام بیشتر ترجیح میدهد، چرا که برجام میتواند روزنهای هر چند سخت و تنگ برای رسیدن ایران به افقهای پیشرو باشد. سران رژیم صهیونیستی، به اصطلاح میخواهند سیاست «مرگ یک بار، شیون یک بار» را در پیش بگیرند، بهزعم آنها هیچ رئیسجمهوری در کاخ سفید به همراهی و حماقت ترامپ که یک داماد متعصب یهودی و یک رئیس شورای امنیت ملی حامی این رژیم داشته باشد، روی کار نخواهد آمد، بنابراین حالا بهترین فرصت است.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط فردوس تراب علی در 1397/02/19 ساعت 06:48:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |